İnfodemi Pandemiden Daha Büyük Zarar Veriyor
Corona virüs salgını Çin’de ortaya çıkıp dünyanın hemen bütün ülkelerine yayılınca Dünya Sağlık Örgütü Pandemi ilan etti. Fakat İnfodeminin pandemiden daha hızlı yayılması gözlenmektedir.
İnfodemi toplumsal krizlerin yaşandığı dönemde asılsız haberlerin bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde korku ve paniğe yol açan önemli bir kavramdır. Özellikle problemlerin yoğunlaştığı zamanlarda olayların sadece olumsuz ve kaygı uyandıracak şekilde ele alınması strese sebep olmakta ve bireylerde ruhsal/psikolojik bunalımlara sebep olmaktadır. Öyleki bazen asıl çözümleri dahi gölgelemekte ve olası bunalımdan çıkışları da engellemektedir.
İnfodemi algı yönetimi ve manipülasyon üzerine çalışarak toplumsal bunalımlara sebep olan kişi/kurumlar için de vazgeçilmezdir. Bir nevi fesat komiteleri için bir silahtır. İnsanların korku ve paniğe kapılması onların işini kolaylaştıracak olmasından dolayı vazgeçilmez bir silahtır.
infodemi’nin Pandemiden daha yaygın hale gelmesi şüphesiz tehlikeyi beraberinde getirmektedir. Nitekim Korona Virüs (Covit 19) yaygınlık düzeyi İnfodemi yaygınlık düzeyinden daha düşük, etkisi ise daha yüksek düzeyde gerçekleşebilmektedir. Misal bir ilde korona virüsü hasta sayısı 200 ise kaygı ve korku yaşayan insanların sayısı 200.000’i geçebilmektedir.
Özellikle dikkat edilmesi gereken diğer bir tehlike ise kişilik bozuklukları, ruhsal/psikolojik bozuklukların baş göstermesidir. OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk), Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Anksiyete, Depresyon gibi hastalıkların baş göstermesi söz konusu olabilmektedir. İnfodemi sonucu intihar vakaları da artış gösterebilme durumundan dolayı psikososyal destek arttırılmalıdır.
Gerek TV, gazete gerekse sosyal medyada devlet eliyle bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. Uzmanlar sorundan çok çözüme yönelik konuşmalıdır. RTÜK infodemi oluşturan bütün medya unsurlarını denetlemeli ve gerekli tedbirleri uygulamalıdır.
Son olarak unutulmamalıdır ki virüs bir salgındır er yada geç çözüme kavuşacaktır. Fakat olası Psikolojik rahatsızlıklar kalıcı hale gelip patolojiyi de etkilerse kalıcı rahatsızlıklara sebep olabilir. Dolayısıyla mümkün oldukça psikolojik iyi oluşumuzu yüksek tutmalıyız.
www.adnankalkanakademi.com
Uzman Psikoterapist
Adnan Kalkan